”Kun järki loppuu, työkalut suurenevat”

Tarvitsetko todella ohjelmiston, jossa on 200 ominaisuutta ja käytät niistä vain kuutta. No et tarvitse. Liiallisten ominaisuuksien määrä vaikeuttaa ohjelmiston tai palvelun käytettävyyttä ja tekevät siitä vaikeasti käyttöönotettavan.

Vaikeasti käytettävät ja monimutkaiset ohjelmistot ovat vain painolasti ja tekevät työstäsi jopa hitaampaa.

Rakennusteollisuus – aivan kuten periaatteessa jokainen muukin teollisuuden ala on käynyt läpi monia teknologisia edistysaskeleita.

Rakennusmateriaalit ovat kevyempiä ja kestävämpiä. Sovellukset ovat nopeampia ja voit käyttää niitä missä päin maailmaa tahansa. Työpaikat ovat turvallisempia.

Mutta on olemassa yksi asia joka on ja pysyy.

Se on paperityö, se ei lopu ikinä. Paperi keksittiin ennen ajanlaskumme alkua Kiinassa, eikä se ole siitä juuri muuttunut. (Paitsi nyt).

Miksi näin?

Vaikka työkalut ovat yhä tehokkaampia ja työmetodit optimoidumpia, paperityöt näyttävät vain kasaantuvan ja kasaantuvan. Paperin kanssa voitat jonkin verran aikaa ja tehokkuutta toisessa päässä ja toisessa päässä taas häviät, kuten puhtaaksikirjoitus. Se on noidan kehä. Sinä tiedät sen. Me tiedämme tämän. Kaikki tietävät.

Digitalisaatio luo jännittävän uuden paperittoman aikakauden

Jotta voidaan vähentää paperitöiden määrää, pitää toimintoja digitalisoida. Digitalisaatiohan on päivän sana.

Otetaanpa käytännön esimerkki.

Olette yrityksessä päättäneet luopua paperitöistä ja digitalisoida toimintojanne. Hyvä! Kokoatte innokkaina kehitystiimin kasaan ja alatte suunnitella kaikkia hienouksia, joita tulevalta automatisoidulta ja paperittomalta sovellukseltanne kaipaatte. Jokaisella tiiminne jäsenellä on takuulla oma mielipide haluttuihin ominaisuuksiin ja pitäähän kaikkien tarpeet ottaa huomioon. Tottakai!

Olet innoissasi. Tiimisi on innoissaan. Uuden palvelun / sovelluksen myötä kaikki voivat vihdoin keskittyä siihen, minkä osaavat parhaiten. Ette enää tuhlaa aikaa ja resursseja puhtaaksikirjoittamiseen ja raporttien täyttämiseen. Varsinkin kun me kaikki tiedämme, että liike-elämässä aika = rahaa.

Uusi palvelusi on vihdoin saatu määriteltyä.

Alat nopeasti sopia tapaamisia sovellustoimittajien kanssa. Toimittajien myyntimiehet esittelevät toinen toistaan upeampia sovellusalustoja ja tekniikoita. Palaverihuoneesta raikuvat iloiset naurahdukset kahvihuoneeseen asti. Kaikki näyttää todella hyvältä, uusi sovelluksenne on luvattu toimittaa ennen vuoden loppua toivomillasi ominaisuuksilla.

Kohta käden ulottuvillasi on uusi hieno SaaS-palvelu, joka auttaa digitoimaan työsi. Palvelu, jossa on, out sekä in, +200 muuta ominaisuutta, on se fiksu vekotin.

Tarvitsetko todella kaikki nämä ominaisuudet, vai oletko vain vaihtanut oravanpyörän maailmanpyörään?

Onko uusi sovellus todella hyödyksi vain siksi että se on digitaalinen?

Katsos, asia on niin, että me sovelluskehittäjät (toimittajat) tiedämme kaiken toimittamistamme sovelluksista ja pilvipalveluista. Jokaisen pienen yksityiskohdankin. Tiedämme mitä nappia pitää painaa missäkin vaiheessa ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Kaikki toiminnallisuudet ovat mielestämme loogisia myös kaikille muille. Myös sinulle.

No asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Loppukäyttäjä näkee valtavan määrän erilaisia painikkeita ja valikoita, joita pitäisi vielä painella oikeassa järjestyksessä.

Ovatko kaikki nämä valikot ja toiminnallisuudet loogisia ja tarpeellisia?

Onko kaikki tämä digitalisaatio tarpeellista ja kulutetun rahan ja vaivan arvoista, jotta pääsit eroon muutamasta manuaalisesta työvaiheesta (eli paperista ja kynästä)?

Varmastikin näin toimisto-olosuhteissa, mutta entä työmaalla? Otatko pöytäkoneen ja kaiken kattavan sovelluksesi mukaan myös työmaalle, kentälle tai ”hallin puolelle”? Tuskin.

Entisenä korjausprojektien vetäjänä ajattelen asioista vähän toisin.

Oikea sovellus ja väline oikeaan paikkaan. Jos tietyssä työvaiheessa tarvitse vain tiettyjä toiminallisuuksia, älä käytä sovellusta jossa on 190 ylimääräistä mahdollisuutta, joilla et tee mitään esimerkiksi hanskat kädessä. Vanha rakennusalan viisaus pitää hyvin paikkansa myös IT-alalla: ”Kun järki loppuu, työkalut suurenevat”.

Itse tein 100 000 euron virheen

Paperi on käytännöllisesti katsoen ilmainen. Ohjelmistot ja sovellukset ovat toisaalta kuukausimaksullisia. Onko siis järkeä vaihtaa vanhaa hyvää tapaa?

Kyllä, jos löydät oikean sovelluksen oikeaan paikkaan.

Paperilla ja kynällä saattaa olla vakavia sivuvaikutuksia, kuten inhimilliset virheet.

Ennen kuin aloin kehittämään Dotag nimistä työmaatiedonkeruusovellusta, työskentelin projekti-insinöörinä korjausrakentamisen saralla.

Eräänä kauniina päivänä työmaakäynnillä tein normaalisti muistiinpanoja printattuun piirustusaineistoon, kuten aina ennenkin. Mutta kun tulin takaisin kotitoimistolle, en enää saanut selvää omasta käsialastani. Onko tuo 1 tai 7?

Valitsin 7.

Se oli virhe. Virhe, joka tuli maksamaan silloiselle työnantajalleni aivan riittävästi.

Se oli virhe, jota tuskin olisi tapahtunut, jos käytössäni olisi ollut digitaalinen dokumentointimenetelmä.

Tästä tapauksesta traumatisoituneena halusin perustaa oman helppokäyttöisen työmaadokumentointisovelluksen.

Tämä työmaadokumentointisovellus kulkee tänä päivänä nimellä Dotag. Dotag työmaatiedonkeruusovellus on tehty laisilleni, jotta vastaavia virheitä ei enää kävisi. Ja siksi, että paperi, kynä ja kamera eivät välttämättä ole se helpoin ja nopein tapa toimia, vaikka siltä saattaakin tuntua.

Yksinkertaisuus on Dotagin ytimessä.

Jos olet lukenut tätä blogia näinkin pitkälle, Dotag voi olla se on oikea työkalu sinulle.

Dotag on yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Dotag sisältää juuri ne työkalut, joita työmaadokumentointiin tarvitset, eikä se ole hinnalla pilattu.

Olet enemmän kuin tervetullut kokeilemaan, paina rohkeasti alla olevaa linkkiä.

Katsotaanpa voidaanko olla ystäviä

Onko sinulla kysyttävää? Lähetä minulle viesti tai soita. Katsotaan voinko olla avuksi.

Olisin todella kiitollinen, jos jaat tämän viestin ystäviesi ja työtovereidesi kanssa. Voit vapaasti tehdä tämän omassa sosiaalisessa verkossasi.

Tehdään työstä yksinkertaista, kuten se oli ennen, mutta paremmin, välttämättömillä, helppokäyttöisillä ja tarpeitasi vastaavilla ominaisuuksilla.